Omvormer groene stroom: van zonnestraal naar energie .

Hieronder meer informatie over onze merken.

header

Wat is een thuisbatterij?

De vraag naar thuisbatterijen voor zonnepanelen is de laatste tijd gigantisch gestegen. Maar wat is een thuisbatterij eigenlijk? Een thuisbatterij wordt opgeladen met energie geproduceerd door zonnepanelen. Een thuis batterij heeft een grote capaciteit, die alle elektrische apparatuur in je huis enkele uren tot zelfs dagen van energie voorziet. Op deze manier is het mogelijk om minder afhankelijk van het energienet te worden. Pas wanneer je thuisbatterij leeg is, wordt er weer stroom van het energienet gehaald. Hierdoor wordt het mogelijk om in de lente en zomermaanden onafhankelijker van het elektriciteitsnet te zijn.

Het aantal gezinnen met een thuisbatterij is nog klein, maar er wordt verwacht dat de thuisbatterij steeds populairder wordt.

Is een thuisbatterij interessant voor mij?

Door de afschaffing van de terugdraaiende teller, zijn thuisbatterijen nu een pak interessanter. Wie zonnepanelen heeft, kan met een thuisbatterij voor een groot deel gebruik maken van de eigen geproduceerde energie. Met een thuisbatterij beschikt je eigenlijk over gratis elektriciteit, ook als ze zon niet schijnt. Omdat zonnepanelen vooral overdag energie produceren, verbruikt de gemiddelde zonnepaneleneigenaar maar 30% van zijn opgewekte energie. Met een batterij voor zonnepanelen kunnen we het eigen verbruik van de opgewekte energie doen stijgen naar 60 à 70%.

Voordelen van een thuisbatterij

Hierbij sommen we de voordelen van een thuisbatterij op:

  • Je slaat je eigen geproduceerde energie door zonnepanelen op voor later gebruik.
  • Je laadt je thuisbatterij op tijdens de daluren en gebruikt deze energie in de piekuren.
  • Sommige thuisbatterijen kunnen ook als noodstroomvoorziening functioneren.
  • Je bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat je grotendeels zelfvoorzienend bent.
  • Je geniet van een lagere elektriciteitsrekening.

Bovendien vermijd je met een batterij verbruikspieken, iets dat belangrijk wordt wanneer Vlaanderen in 2022 het capaciteitstarief invoert. De VREG, de Vlaamse energieregulator, past op 1 januari 2022 de methode om het tarief van de netwerkkosten op de elektriciteitsfactuur te berekenen aan. Het nieuwe capaciteitstarief zal rekening houden met de verbruikspieken van de consumenten. Je thuisbatterij zorgt dat je zoveel mogelijk energie van je zonnepanelen zelf verbruikt. Hierdoor neem je minder stroom af van het net, zodat het risico op pieken verkleint. Dat betekent nog meer besparingen als het capaciteitstarief wordt ingevoerd.

Hoe groot moet mijn batterij zijn?

Eens beslist hebt om te investeren in een thuisbatterij, twijfel je misschien of je beter een kleine of een grote batterij neemt. Wij raden om het vermogen van de batterij af te stemmen op je verbruik en productie van je zonnepanelen.

Thuisbatterijen hebben een opslagcapaciteit van 2,2 kWh tot 14 kWh. Maar wat is de ideale grootte of opslagcapaciteit? Dat hangt af van twee zaken: de productiecapaciteit van je zonnepanelen en je stroomverbruik. Als je een batterij laat installeren, kies dan voor een batterij die minstens je jaarlijks stroomverbruik dekt. Om je een idee te geven, gemiddeld gebruik een gezin ongeveer 10 kWh per dag.

Er wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Dat betekent dat voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp, idealiter een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh wordt geïnstalleerd.

Meestal is een kleinere thuisbatterij ook duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Waardoor een grotere thuisbatterij ookfinancieel interessanter is.

banner

Alle zonnepanelen in één oogopslag

Ontdek meer over onze zonnepanelen via een persoonlijk gesprek.

Contacteer ons

thuisbatterij